"Продължаваме промяната": Руският суров петрол остава на българския пазар и цените на горивата падат

Без дерогацията България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса му

22.11.2022 | 10:26 Редактор: Тодор Петров

"Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на "Лукойл" в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването. Тревожна е обаче заявката за заобикаляне на духа на дерогацията, договорена от "Продължаваме промяната", а именно - да няма забрана за износ на продуктите от преработка на руски нефт", се казва в позиция на "Продължаваме промяната".

От втората по численост партия в парламента считат, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. 

"Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че лимитираната дерогация цели снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави. 
На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета "Петков" дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар", подчертават от "Продължаваме промяната".

И добавят, че без дерогацията България щеше да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което щеше да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната. 

"Настояваме нашият Проект на решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, независимо че решението на Министерския съвет изпълнява три от нашите четири точки", се казва още в позицията на партията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR