Христо Иванов: Не просто се връща хартиената бюлетина, тества се взаимната лоялност

"В една демокрация властта трябва да се управлява със самосъзнание", каза съпредседателят на "Демократична България"

20.11.2022 | 17:15 Редактор: Ваня Кузманова
Христо Иванов: Не просто се връща хартиената бюлетина, тества се взаимната лоялност

"Случва се повече от това, което се прави - не просто се връща хартията като допълнителен начин на гласуване. Тук става въпрос за тестване на взаимната лоялност и готовност да се стигне до край като предпоставка за формиране на правителство в този тристранен формат", заяви  съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР във връзка с предложението за връщане на хартиената бюлетина. 

По думите му самият маниер, по който се е случила промяната в Изборния кодекс, е счупил всички усилия за взаимно убеждение, че може да има самоограничаване в упражняването на власт. 

"В една демокрация едно от основните правила е, че властта трябва да се управлява със самосъзнание и способност за самоограничаване от упражняване на власт и това е предпоставка изобщо за някакъв баланс на силите и за върховенство на правото. В този парламент имаше някакви опити и периоди, в които повечето политически сили искат взаимно да покажат, че могат да се самоограничават. Обаче се гушнаха в едно мнозинство, което за една нощ показа, че без оглед на никакви процедурни ограничения, те ще променят целия изборен процес, както искат. Без да има диалог, без да има аргументи. Това беше демонстрирано с изключителен хъс от Радо Чолаков", каза той, като допълни, че правителство в конфигурацията ДПС и ГЕРБ сумира общите им апетити за безконтролна власт и в тази комбинация всички компоненти като реформи и обществен интерес ще бъдат сведени до минимум.

Според Иванов прозорецът да се състави управление с втория мандат в тази парламентарна конфигурация е много малък. И очерта трите критерия, спрямо които "Демократична България" ще даде подкрепа - сериозно засилване на българската способност за отбрана, включително като реакция на агресията към Украйна, съдебна реформа и ясна политика, която разбира, че излизането от икономическата стагнация и инфлация не може да стане просто с харчене на пари, а с внимателно подпомагане на нуждаещите се. 

"За нас крайният момент за оценка на готовността ще настъпи на база на заявките в конституционната комисията, защото това е ангажиращият формат, в който партиите ще кажат какво смятат, че биха подкрепили. Заявки за внимателно прицелване и запазване на 3% дефицит са удовлетворяващо начало за политически разговор", допълни той. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)