От ГЕРБ: Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен, подаваме Петков на ДАНС, МВР и ЕК

"Далаверата за 1 млрд. долара е потулена и това се доказва от документи", заяви Десислава Трифонова

20.11.2022 | 16:39 Редактор: Ваня Кузманова
От ГЕРБ: Меморандумът с

Цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка от правителството на Кирил Петков. Меморандумът с "Джемкорп" (Gemcorp) не е прекратен. Подаваме сигнал до ДАНС, МВР и Европейската комисия, съобщиха на пресконференция Десислава Трифонова, Делян Добрев и Тома Биков от ГЕРБ.

"Далаверата за 1 милиард долара е потулена и това се доказва от документи", заяви Трифонова, която изнесе данните и продължи: Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на скрито заседание е взето решение, че договорът ще се прекрати, но той не е прекратен.

Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът с "Джемкорп" е прекратен, е било само да ни се замажат очите. В Министерство на енергетиката е извършвана дейност по унищожаване на документи с цел прикриване на цялата далавера. Има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР, заяви още народният представител.

Делян Добрев съобщи, че ще бъде подаден сигнал към Главна дирекция "Конкуренция" и главна дирекция "Енергетика" на Европейската комисия. Депутатът и бивш министър на енергетиката съобщи, че от има заплаха за националната сигурност. Според него над България все още я има опасността да ни осъдят на арбитража в Париж.

Трифонова допълни, че ще искат създаването на временна парламентарна комисия в 48-ото Народно събрание.

Призоваваме министър-председателя и министъра на енергетиката да оповестят всички документи, с които разполага правителството за аферата "Джемкорп". Проследяваме и други министри и министерства от кабинета "Петков". 

Следващият път ще си поговорим за МОСВ, което е не по-малко затънало в схеми. ПП бързат за избори, защото знаят много добре какво са вършили през последните няколко месеца и знаят, че и ние знаем и искат да прекратят работата на Народното събрание, заяви Тома Биков.

Биков е категоричен, че именно заради всички далавери, които са извършени от бившите управляващи, се правят опити да се саботира работата на Народното събрание, пише БГНЕС. 

Даниел Митов обясни, че са подходили сериозно и са убедени в това, което говорят, и за да подадат сигнал до ДАНС и до МВР са събрали необходимите материали.

Снимка: БГНЕС