Снегорините ще чакат снега на 55 точки в столицата

Глобата са непочистена спирка е 2000 лева.

18.11.2022 | 18:07 Редактор: Петя Кръстева

Столичната община изяви готовност за предстоящите зимни дни. Проверки бяха извършени на фирмите, които поддържат пътищата.

Над 330 снегорина, 11 малки роторни снегопочистващи машини и над 35 000 тона реагенти са налични за зимното почистване на града тази зима. То се извършва от 7 фирми-оператори, в това число и Природен парк "Витоша". 

"Горе-долу час и половина преди снеговалежа, изкарваме камионите, зареждаме смеси и отиваме на точките, на които стоят камионите. При почване на валежа, започваме работа", разказа служител на една от снегопочистващите фирми.

За да не ни изненада зимата - от столична общината днес извършиха проверки на фирмите за снегопочистване 

"Основната задача е градът да остане проходим при зимни условия. Снегорините се разполагат предварително на 55 точки в града с оглед на това да мога да могат да реагират бързо", коментира кметът Йорданка Фандъкова. 

Около 35 хил. тона са наличните препарати, с които ще се обработват пътищата. 

"След като се почистят улиците и основните булеварди, се влиза във вътрешнокварталните улици. Спирките и подлезите, когато вали през нощта, трябва да бъдат изчистени до 7:30 часа, а когато снеговалежът започне през деня, да бъдат изчистени до 18 часа. Ако не се справят фирмите до този час, глобата за всяка една непочистена спирка е 2000 лв.", посочи директорът на Столичния инспекторат Ивайло Иванов. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: БГНЕС