73% от сирената у нас са оводнени. Биолог: Влагозадържащите агенти в тях не бива да се консумират

"БАБХ са избрали да не изследват водата", смята д-р Сергей Иванов

18.11.2022 | 17:50 Редактор: Петя Кръстева

Купуваме вода за сирене, показва проучване на "Активни потребители". В 35 от 48 изследвани марки сирена на пазара у нас има по-високо водно съдържание, отколкото е позволено. При някои продукти водата дори надхвърля 90%, което е опасно за здравето на хората.

От години Василка Кьосева произвежда сирене в домашни условия и не проумява как в млечния продукт може да липсва мляко.

"Няма как от вода да стане сирене, сирили сме и сме имали животни. От кравите излиза по-малко, а от овчето - повече. От тестваните от "Активни потребители" 48 марки сирене от българския пазар - при 35 водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях надхвърля 70% . В един от проверените продукти достига до 87%.

"Тези с над 75% вода не са сирена, защото са сглобявани с влагозадържащи химикали, тоест те въобще не отговарят на прясното сирене. От влагозадържащите агенти се образуват вещества, които не бива да се консумират", поясни молекулярният биолог д-р Сергей Иванов. 

Резултатите от изследването сочат, че цената не е гаранция за качество. Половината от марките, който са над 16 лева на килограм, са с повече вода от разрешеното. 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени . 

"Изследването на вода е много просто и евтино и БАБХ няма никакво оправдание. Те са избрали да не го изследват явно", смята биологът. 

За повечето потребители изборът на сирене се определя главно 

"Аз гледам да не е много скъпо", споделя Вяра.

Друга порочна практика на пазара е предлагането на имитиращи продукти като сирене. Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.