Парите по Плана за възстановяване потекоха: Бизнесът получава 600 млн. лв. до края на 2022 г.

До дни обявяват процедурата за "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия"

18.11.2022 | 16:12 Редактор: Петя Кръстева
Парите по Плана за възстановяване потекоха: Бизнесът получава 600 млн. лв. до края на 2022 г.

Служебният кабинет работи на пълни обороти, за да осигури глътка въздух за българските малки и средни предприятия в страната. Благодарение на съвместната работа с вицепремиера Пеканов и други ресорни министри осигурихме европейски средства през новия програмен период в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на  мобилна приемна с областния управител на Търговище Станимир Парашкевов. 

Пулев подчерта, че по линия на структурните фондове само през Министерството на иновациите и растежа (МИР) ще бъдат осигурени 5 млрд. лв. за бизнеса. "Вече е одобрена в рекордно кратки срокове новата програма Конкурентоспособност 2021-2027 (ПКИП) с общ бюджет от близо 3 млрд. лв. МИР изпрати за одобрение в Брюксел и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за икономическа трансформация с бюджет от 2,14 млрд. лв., като очакваме и нейното одобрение в близките седмици", посочи министърът.

Той изтъкна, че Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи.

"По линия на МИР само по Плана до края на годината към малките и средни предприятия ще тръгнат 600 млн. лв. Работи се по четири процедури - две от тях са вече отворени – 'Технологична модернизация" и "ИКТ решения и киберсигурност".

До дни ще бъде обявена за обществено обсъждане и третата процедура – за "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия", която е с бюджет от 200 млн. лв., а четвъртата ще бъде за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв.

Стана ясно още, че до края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще получат финансиране по първата отворена процедура за  "Технологична модернизация" от Плана за възстановяване.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа