Експерт към МВнР: В РСМ има фактори, които не искат европейското бъдеще на региона

Най-накрая имаме повод да благодарим на Християн Мицкоски, каза Желязко Радуков

18.11.2022 | 17:00 Редактор: Петя Кръстева
Експерт към МВнР: В РСМ има фактори, които не искат европейското бъдеще на региона

"Не е ясно как ще бъде осъществено прилагането на македонския закон, публикуван на 8 ноември.. Все пак то е уязвимо към съдебни дела във всеки един момент. Най-накрая имаме повод да благодарим на Християн Мицкоски, защото ако внимателно четем неговите изказвания, ще видим, че няма значение как се казват тези български клубове в РСМ, въпросът е, че те са български. Засега поне тези заплахи са от страна на опозицията, но те със сигурност ще забавят европейската интеграция на РСМ", заяви главният експерт в българското външно министерство Желязко Радуков.

"Ние следим изкъсо заплахите от страна на лидера на опозицията в РСМ Християн Мицкоски, който твърди, че ще се затворят български клубове там. На 25 ноември предстои среща на историческата комисия, която ще бъде проведена в Скопие този път", поясни заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Радуков подчерта, че е много важно властите в РСМ да не попадат в този тип реторика на постоянна ескалация на напрежението между двете държави.

"Забележете, че подобен тип изявления като това на Мицкоски и на останалата опозиция в РСМ се случва точно когато има положително развитие на двустранните отношения, когато МВнР се опитват да направят нещо ново и нещо различно", заяви още експертът.

"Една от неистините, които постоянно се разпространяват в интернет пространството на РСМ е, че това, което се случва, ще наложи някакви нови условия към РСМ, но България няма да има нови условия. За съжаление, в РСМ има фактори, които не искат европейското бъдеще на региона и провокират с подобни нелепи твърдения“, уточни Желязко Радуков.

Коджабашев припомни, че на 8 ноември тази година в държавен вестник на РСМ бяха публикувани измененията и допълненията на Закона за сдружаването и фондациите и законът политическите партии, с което те влязоха в сила, пише БГНЕС.

"България вече излезе с позиция, че са налице сериозни опасения, че със законодателните промени и в резултат на едностранна интерпретация на историческите факти и личности би могло да се ограничи правото на сдружаване“, заяви още Коджабашев.

"На 17 ноември екип от двете външни министерства имаха видеоконферентна среща за възстановяване на положителната динамика в срещите на секторните работни групи, създадени в началото на годината", обобщи ресорният зам.-министър.

Снимка: БГНЕС