Борисов към Османи: Да спрем с провокациите, за да не загубим доброто между РСМ и България

"Страните имат общ път към Европа", каза лидерът на ГЕРБ

09.11.2022 | 14:33 Редактор: Ваня Кузманова
Борисов към Османи: Да спрем с провокациите, за да не загубим доброто между РСМ и България

Да спрем с провокативните действия, защото всичко добро, което съществува между нашите две държави, може да бъде загубено за един миг. България и РСМ имат общ път към Европа и сме най-близки като държави и народ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който прие външният министър на РСМ Буяр Османи в централата на партията.

В началото на срещата Борисов припомни, че благодарение на България РСМ и Албания са започнали преговори за членство в Европейския съюз: "Хубавата работа, която свършихме с решението на българския парламент за даване на път РСМ и Албания, е изключително важна за нас. ГЕРБ свърши тази работа".

В същото време той подчерта, че поредица от инциденти и провокации в РСМ срещу България са създали напрежение у нас, пише БГНЕС. 

Сред тях са неприятният инцидент с освиркването на българския химн по време на футболния мач между националите ни. 

"Гледах мача и се питах, ние всичко направихме за РСМ в българския парламент, а защо ни освирквате. С какво сме заслужили подобно поведение? Какво ви направихме лошо? Този въпрос си задава всеки българин", каза Борисови добави, че ГЕРБ са победили на изборите и заради това, че българинът е оценил това, което направихме за РСМ, защото са най-близкият до нас народ.

Другият неприятен момент е свързан с приемането на Закона за сдруженията, който фактически е насочен срещу разкриването на български клубове в РСМ. Борисов смята, че е добре този закон да бъде изпратен до Венецианската комисия, която да се произнесе по него.

"Не е работа да ви се месим, но с този закон също предизвикахте остра реакция в България. Ние нещо като не сме сигурни дали е добро или не чак толкова добро винаги го изпращаме на Венецианската комисия, за да ни даде съвет дали е правилно или не", заяви лидерът не ГЕРБ и добави, че би било добре, ако македонският парламент забави неговото влизане в сила, за да чуе първо мнението на Венецианската комисия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)