Министрите Милков и Османи затоплят отношенията между България и РСМ

Подписано е споразумение за междусистемната връзка Кюстендил – Жидилово

08.11.2022 | 12:13 Редактор: Петя Кръстева

"Имаме интерес да върнем позитивния дневен ред в двустранните отношения", заяви служебният министър на външните работи Николай Милков по време на брифинг след срещата с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи.

"Намираме се в период, в който и двете държави са изложени на външни въздействия от връхлитащи ни кризи", посочи Милков. Той даде за пример сферата на енергетиката и заплахите за сигурността. 

По думите му е парадокс да имаме една визия за развитие на региона, а в същото време да се оказва, че е налице една атмосфера, която не е позитивна в отношенията между двете страни. 

Той каза, че двамата с Буяр Османи са обсъдили и въпросите с културните клубове, както и вписването на българите в Конституцията на нашата югозападна съседка. 

"Спряхме се и на положителните неща в нашите двустранни отношения, които останаха малко в сянка. Искам да спомена на първо място постигането на търговски стокообмен в размер на над един милиард евро, което е прецедент. Никога досега не е имало такъв, което показва не само съществуването на търговско сътрудничество, но и на взаимно проникване на нашите икономики, на инвестиционна активност. Спряхме се и на стъпките, които ще доведат до допълнително увеличаване на търговските обороти", коментира още Милков, цитиран от БТА.  

Той допълни, че по време на разговора си с Буяр Османи двамата са се спрели на ролята на газов хъб, която страната ни играе на Балканите.

"В тази връзка беше и подписаното споразумение за междусистемната връзка Кюстендил – Жидилово между нашите две държави", съобщи българският външен министър

Буяр Османи е на работно посещение в България. Визитата се провежда непосредствено след участието му в официалната среща на министрите на външните работи на държавите от Централноевропейската инициатива, на която страната ни е председател през настоящата година. В рамките на работното си посещение в страната министър Буяр Османи се очаква да проведе среща и със служебния министър-председател Гълъб Донев.