ВМРО-ДПМНЕ призова политиците в РСМ да поведат битка срещу България

"Македонският народ е антифашистки", категоричен бе лидерът на опозиционната партия Християн Мицкоски

28.10.2022 | 22:01 Редактор: Петя Кръстева
ВМРО-ДПМНЕ призова политиците в РСМ да поведат битка срещу България

Лидерът на опозиционната партия в РСМ ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в страната да поведат битка за победа над България в Европейската комисия (ЕК).

"България може да ни блокира, когато поиска и както си поиска. Ако я победим в Брюксел, това ще бъде историческа победа. Аз не съм фантазьор, но ако в Брюксeл, в ЕК, в някоя европейска институция бъде потвърдена многовековната македонска идентичност, бъде потвърден македонският език, който - заедно със сръбско-хърватския и словенския, бе част от ООН още през 1946 година - това е историческа победа. Македонският народ бе държавотворен народ в бивша Югославия и така македонският език, заедно с останалите езици, влиза в ООН", коментира той.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ поиска страната му "да получи потвърждение за многовековната македонска идентичност и да получи гаранции, че двустранни въпроси няма да бъдат пречка занапред". Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на РСМ за членство в ЕС, съобщи БГНЕС.

По отношение на откриването на македонския клуб в Благоевград в неделя Мицкоски заяви: "В Благоевград ще бъде открит македонски културен център, който носи името на историческа личност, която обединява, за разлика от имената на българските културни клубове, които са на доказани български фашистки сътрудници".

"Македонският народ е антифашистки, и по този начин е създал своята държава, борейки се срещу фашизма. Тези две неща не вървят заедно. Ние не отричаме българската идентичност, те отричат нашата. В това е съществената разлика", каза още Мицоски, който ще присъства на "официалното" откриване на клуба заедно с лидера на проруската формация "Левица" Димитър Апасиев.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Джамбо пропагандира национализъм със неговият приятел Слабаков във ЕП. Поддържат БеГе репутацията на ниво (дъно). Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Georgiev ски
преди 1 година
Начи нещата са в доста напреднала фаза на обещания от към нашите Европейски съюзници.. Просто остава само да им благодарим. А Джамбаза Джамбазки къде се скри, да не е на лечение? Сигнализирай за неуместен коментар