РСМ посегна на българските културни клубове - как ще реагираме?

Предстои затварянето им в Битоля и Охрид, ако не бъдат преименувани

06.11.2022 | 14:18 Редактор: Тодор Петров

Коментарите на действията на Северна Македония по отношение на българските клубове не стихват. През седмицата РСМ прие промени в законодателството си, насочени срещу клубовете на македонските българи в Битоля и Охрид. 

В предаването "Брюксел 1" Петър Колев, който е лидер на "Граждански демократичен съюз", заяви, че само Северна Македония и Русия забраняват неправителствени организации в XXI век.

Приетите в сряда промени в законодателство са най-бързо приетите закони в историята на Северна Македония, посочи председателят на партията на македонските българи.

"Показателен е начинът, по който с конституционно мнозинство беше решено законодателството да се разгледа по бързата процедура. Това е най-бързо приетият закон в РСМ – за по-малко от един календарен месец. Това досега не се е случвало, дори и през 2001 година по време на военния конфликт нямаше такива бързи решения", подчерта Колев.

В Богданци предстоеше откриването на български клуб с името на цар Фердинанд. То няма да се състои, тъй като македонските депутати оценяват българския цар като историческа фигура, която буди негативни чувства в страната и следователно не отговаря на новите изисквания. Промените обаче важат със задна дата, засягайки клубовете в Битоля и Охрид. 

"Само две държави в XXI век забраняват неправителствени организации със закони с обратна сила – това са Руската федерация и Република Северна Македония", изтъкна Колев.

Ограничения от такъв характер вече са били налагани на българите в Северна Македония в миналото, като с подобни аргументи през 2001 г. беше забранена организацията "Радко" - псевдонимът на Иван Михайлов. По този въпрос Европейският съд по правата на човека в Страсбург вече е постановил осъдително за Скопие решение. 

"Нямаме друга алтернатива освен да си търсим правата и когато изчерпим вътрешния правен ред – ще се обърнем и към европейските институции", настоя Петър Колев.

Според промените в македонското законодателство български клубове в Битоля и Охрид носят имена на фигури, свързан с фашизма, и имат три месеца да ги заменят с нови. В противен случай ще бъдат затворени.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС