Хотелиери спряха изхранването на украинците, бежанците отказват да плащат по 5 лв.

Сумата за издръжката от 15 лв. на ден е за нощувки, но без предвидени пари за храна

18.11.2022 | 14:03 Редактор: Ирена Бакърджиева
Хотелиери спряха изхранването на украинците, бежанците отказват да плащат по 5 лв.

Хотелиери по Южното Черноморие спряха изхранването на украинските бежанци, които са настанени в базите им. Причината е, че в новите условия за удължаването на Програмата за оказването на хуманитарна помощ на хората от Украйна със статут на временна закрила не са предвидени средства за храна.

Сумата за издръжката на украинските бежанци от 15 лв. на ден не е променена, но в постановлението на МС е записано, че това са средствата за нощувки, без предвидени пари за храна. 

Хотелиерите са поискали от украинските граждани да плащат по 5 лева на ден за изхранването си, но повечето от тях нямат тази възможност, обяснява собственикът на хотел в Приморско - Михаил Зегов.

"На 15, 16 и 17 ноември предоставихме храна със собствени средства на бежанците, но от днес спираме изхранването, поради факта, че и ние нямаме вече средства като хотел да заплащаме тяхното изхранване. Молбата ми е колкото се може по-бързо да се вземе някакво решение и просто да се каже на тези хора какво да очакват", сподели хотелиерът, цитиран от БНР.

"При нас ситуацията е драматична - никой нищо не казва, звънят на горещата линия за украинските бежанци, а оттам също им казват, че нямат никаква информация. Това, което е записано в постановлението, е "15 лв. само за нощувка". Не знам какво да правя! Наистина не съм очаквал, че ще бъде такава ситуацията", добавя Зегов.

В държавните бази обаче изхранването на украинските бежанци продължава. Хотелиери питат кой плаща там за предоставянето на храна.

Снимка: БГНЕС