Нинова: Времето за преговори е загубено. Президентът: Не са удачни избори през януари

"Опитът на БСП може да бъде много полезен в преговорите", посочи президентът

16.11.2022 | 15:25 Редактор: Ваня Кузманова

Продължават консултациите при президента преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Държавният глава се среща с представители на парламентарната група на БСП. 

В началото на разговорите Румен Радев настоя, че опитът на БСП може да бъде много полезен в преговорите за съставяне на работещо правителство, в рамките на този парламент.

"Вие бихте ли подкрепили изобщо, а и при какви условия, ако това стане, първия мандат? Бихте ли се включили и под каква форма, а и под какви условия с бившите си коалиционни партньори в бъдещото управление на страната, с втори мандат?", обърна се той към представителите на левицата.

Наред с това президентът открои и другите неотложни задачи пред парламента - нужните закони за Плана за възстановяване и устойчивост, както и действия за овладяване на икономическата и социална криза в страната.

"За нас има три важни задачи в този парламент – приемането на бюджет със социална насоченост, за да гарантираме доходите на хората и развитие на бизнеса, законите за Плана за възстановяване и устойчивост, както и избиране на правителство", посочи на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея времето в преговори за правителство "поне досега е загубено". Няма резултат от преговорите, настоя Нинова.

Румен Радев посочи, че ако не се състави правителство, се върви към избори края на януари, началото на февруари, когато не е удачно - нито заради кампаниите, които трябва да се водят по коледните празници, нито разгарът на зимата е време да се ходи до урните.