Наградиха 89-годишния търновец, който дари оригинален щик за паметника "Майка България"

Гено Генов дари ценната находка дни след като вандали откраднаха един от щиковете на монумента

15.11.2022 | 20:43 Редактор: Вяра Димова

Наградиха 89-годишния мъж, който дари автентичен щик от 1867 година, за възстановяването на паметника "Майка България“ в старата столица. Припомняме ви, че Гено Генов дари ценната находка няколко дним, след като вандали откраднаха един от щиковете на монумента. Благодарение на местната структура на Ротари клуб - отливка на щика отново бе монтирана на паметника.

Гено Генов живее в дома за стари хора във Велико Търново. След като чул за посегателство върху паметника "Майка България", веднага решил да помогне, като дари семейна реликва.

"То не е щик, то е нож, сабята мислех, че е турска, но специалистите в музея казаха, че е френска. Имам го линията на моя дядо. Баба е била сама, той направил къщата, отишъл на фронта и не се върнал", разказва Гено Генов.

За проявения патриотизъм дядо Гено получи Старопрестолна грамота за патриотизъм и дарителство от кмета на Велико Търново.  

"Това, което той направи и то най-вече благодарение на вас и на Ротари клуб, дари щика на пушката "Шаспо". Това, което ние сме помислили, е да се направи отливка на този щик", каза кметът на Велико Търново Даниел Панов.

"С тежи пушки е било въоръжено българското опълчение. Те активно участват в битката при Шипка. Това са стари модели пушки, които са произведени през 60-те години на 19 век", разказа директорът на РИМ Иван Църов.

Отливката на оригиналния щик беше е монтирана на паметника "Майка България", а оригиналът вече се съхранява във фонда на Историческия музей във Велико Търново.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.