Специалисти посочиха защо може да е избягал Александър от Перник и оправдаха бащата

Децата с аутистично разстройство не могат да се пазят

14.11.2022 | 14:10 Редактор: Вяра Димова

Специалистите, които работят с деца с висока степен на аутистично разстройство, споделят, че комуникацията при тях е изключително трудна. Детето може да изчезне с причина, която на нас да не ни се струва логична. 

"Аз съм майка на младеж с аутизъм, който е на 22 години вече. И точно това е моята мисия и кауза... За видове не може да се говори. Може да се говори за степен на тежест на аутистично разстройство", сподели Владислава Цолова.

Тя добави, че децата с аутистично разстройство не могат да се пазят. Те не различават опасност от безопасност.

"Както каза една майка в социалните мрежи: Тези, които обвиняват бащата и родителите, които не се грижат добре в случая за детето, те знаят ли какво е да ходиш до тоалетна на отворена врата?", каза още Цолова.

Специалистът коментира и случая с изчезналия Александър от Перник: "Моето мнение е, че детенцето е търсило внимание... да ги гонят да ги търсят. При тях звукът и светлината може да действа като болка, а от друга страна може да имат счупено краче и да не чувстват болка докато не разберат, че не могат да си служат с крака".

Специалистът д-р Диан Фрейзър, която е създател на френската школа по поведенческа терапия, споделя, че всяко дете с аутистично разстройство се нуждае от личен асистент. 

"Детето може да изчезне с причина, която на нас да не ни се струва логична. В този случай то е било в колата с баща си, баща му говори по телефона и то просто си тръгва. Ние не знаем от какво е искало да избяга, защото той не може да говори. Но той не е могъл да го комуникира какво не е наред и за това просто си е тръгнал", каза д-р Фрейзър.

Тя добавя, че голяма част от действията, които предприемат аутистите, не могат да бъдат предвидени от близки и роднини. Но е категорична, че една от причините малкият Сашко от Перник да си тръгне, е, че е искал да избяга от нещо или да избегне някаква ситуация. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Мая Стойнова
преди 1 година
Да вземат участие обучени кучета и да се започне претърсването от дома на детето,моето дете също е аутист и знам как мислят ,не вярвам детето да броди улиците,дай боже да се намери жив и здрав,но по принцип трябва да се повери този,който подава сигнала и който е бил последно смдетето.Искам да кажа че имам лошо предчувствие че бащата има повече от общо с изчезването на детето,защо отказва полиграфа първо,и второ той след като има дете с аутизъм,би трябвало да знае как да пази детето си .Странен е Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Бащата не се разследва и защо? Защо никой не взема под внимание мнението на Ботьо Ботев? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 12
Иванчо
преди 1 година
Пълни глупости са това .Детето може би го е взела майката или е изпратила хора да го вземат.Явно е имало проблем с бившия си мъж . Може да не и го е давал .А бащата като е бил в интернета може да са си писали и да са се карали или може да и е писал къде се намира с детето версиите са много да му се провери Фейсбука и с кой си е писал когато е изчезнало детето Сигнализирай за неуместен коментар