Фойерверките отново са позволени! Председателят на СОС: Ще обжалвам решението на съда

Хората не смятат да се отказват от празничната заря независимо от забраните

10.11.2022 | 19:50 Редактор: Ваня Кузманова

Софийският общински съвет ще обжалва решението на Административния съд, с което бяха отменени ограниченията за използването на фойерверки. Употребата на пиротехника в София от най-масовите категории е напът да бъде разрешена и без молба до районните кметове.

Кари е на 3, а Шупи на 1 година. Вече са обучени кучета и не се плашат от силни шумове като фойерверки. 

"Аз съм се постарала да ги обуча да не реагират на силни шумове и приканвам всички стопани на животни да ги упражняват, защото все пак в градска среда в ежедневието ни има такива шумове и може много лесно да се стигне до инцидент, ако кучетата не запазят спокойствие", каза стопанката на кучетата.  

Други кучета обаче се плашат и зарята за новогодишните празници може да бъде силно стресова както за домашни любимци, така и за бездомните животни. 

"Плаши се много фойерверки и гърмежи, което не е добре", посочи Марияна. 

Административният съд на София-град обяви за нищожни текстове от наредбата на Столичната община, с която от 1 март е забранено използването на някои фойерверки на открито, ако няма изрично разрешение от районния кмет. 

"Ще обжалвам решението на съда, което на първа инстанция с неокончателно решение, отмени въведените от нас ограничения за използване на фойерверки. Не сме забранили, а ограничили използването. В града има над 5 хил. деца от аутистичния спектър. Да не говорим за въздействието от изненадващите гърмежи на хора със сърдечни заболявания и с какви ли не други специфични потребности. Това не е нормално, не го приемаме и ще продължим тази битка докрай", заяви председателят на СОС Георги Георгиев. 

Според експерти обаче подобни забрани от общините са ненужни.  

"Ползването на фойерверките е узаконено и регламентирано в закона за КОС и когато всеки спазва тези норми всичко е наред. Няма нужда от тази забрана на общините или от този допълнителен ред, по който трябва да минат хората, за да гръмнат фойерверки за рожден ден или друго тържество. Може ли да има право да го купи от магазина и да не може да го гръмне, няма логика", каза пиротехникът Светозар Христов. 

Хората не смятат да се отказват от празничната заря независимо от забраните. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: БГНЕС