На този ден: Началото на Прехода, имаше ли повече надежда през 1989 година?

Българският преход навърши Христова възраст

10.11.2022 | 19:16 Редактор: Искра Ангелова

Българският преход навърши Христова възраст. В най-новата ни история - 10-и ноември, 1989 г., е датата, дала началото на демократичните промени у нас.

"И го бяхме научили това преди минути, и ходихме, и всеки минувач, с когото се разминавахме, му казвахме "честито". Дори видяхме един полковник с униформа от българската армия, тогава БНА - и решихме, че ще си направим майтап с него и му казахме "Честито, другарю полковник", той каза: "И на вас честито, момчета", спомня си журналистът Камен Алипиев - Кедъра.

"За нас беше голяма надежда, голямо щастие и ние не стъпвахме по земята тогава, бяхме на всичките възможни възможни излизания на улицата. Аз понеже съм идиот - и до ден днешен съм на всичките излизания по улицата", допълни той.

"Представяхме си бъдещето по-светло и по-свободно, отколкото е в момента", коментира още Кедъра.

Според него най-доброто време на прехода са били 90-те, независимо, че са били много трудни: "Независимо, че карахме ужасяващата зима на 97-а, много повече надежда имаше тогава и може би много повече заблуди."

"В последните няколко години живеем в най-мрачния период на този преход. Първо - заради доста странното, да не използвам по остри думи, управление на ГЕРБ през последните 12 години, което ни вкара в практика на творчеството на Алеко Константинов", добави журналистът.

По думите му в нас има натрупано недоволство.

"Ние сме недоволни и от това, което ние сме направили, и от това, че не получаваме оценка за работата си, защото 32 години аз прекарах в БНТ и бях изхвърлен като куче", възмути се той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС