ВМРО настоява граничните полицаи да използват огнестрелно оръжие

Нелепо, недопустимо и направо престъпно е държавата да допусне поредната жертва на униформен служител, настояват от партията

08.11.2022 | 11:34 Редактор: Тодор Петров
ВМРО настоява граничните полицаи да използват огнестрелно оръжие

"Нелепо, недопустимо и направо престъпно е държавата да допусне поредната жертва на униформен служител на реда при охрана на границата ни от нелегалния мигрантски натиск. Това е третият полицай в рамките само на два месеца, който губи живота си, защитавайки националната сигурност от „бедните майки с деца“, буквално прегазващи защитните съоръжения и минаващи през телата на униформените служители на реда", се казва в позиция на ВМРО.

"Колко бусове с млади, здрави мъже от Афганистан, Иран и Ирак бяха хванати само за няколко месеца? А колко преминаха безнаказано? Какво стана с онези, които бяха заснети да преминават през отрязаната ограда с пикап? Държавата мълчи!", питат от партията.

"Няколко сълзливи споменавания по телевизиите, купчина цветя, положени от колегите, и тлеещи свещи, поставени от близките, за да помнят Йордан Илиев и Атанас Градев. Това е тъжната истина. Това остана. Това ще стане и днес, след бруталното убийство на служителя на „Гранична полиция“ от с. Голям Дервент. Отменени са честванията на празника на Национална служба полиция и в селото, в което мигрантските набези са ежедневие, ще дойдат министри и висши служители на МВР и ще поднесат съболезнования. И отново цветя и свещи. И след три дни – отново нищо. Мълчание", се казва още в позицията им.

Според тях партиите в 48-ото НС позорно се боричкат за надмощие и за "кокала, който ще им осигури достъп до милионите от Плана за възстановяване. Без мисъл за народа, за държавата, за сигурността".

"Вместо жалки показни консултации и взаимни нападки, този парламент трябва в спешен порядък да гласува промени в законите, даващи пълното право на служителите на реда, които охраняват границите на България, да използват огнестрелно оръжие при изпълнение на служебния си дълг. Жива сила и техника от Българската армия трябва спешно да се включи при охраната", настоява от ВМРО.

Те са на мнение, че нито популистките законопроекти за връщането на хартиената бюлетина, нито мантрите за еврото са на дневен ред днес. Днес на първо място трябва да е териториалната цялост и оцеляването на българския народ в каскадата от кризи, категорични са от ВМРО.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)