Цигара или късо съединение може да са подпалили влака, тръгнал е изряден от София

Специална комисия ще разследва причините, довели до пожара

04.11.2022 | 17:43 Редактор: Петя Кръстева

Все още се изясняват причините за пожара във влака София-Варна. Огънят може да е тръгнал от цигара или от късо съединение. 

На 2 километра след гара Каспичан във влака София – Варна пътници усещат дим и виждат пламъци в първа класа. 

"По време на движение някаква пътничка тичала по коридора, викайки, "пожар, пожар". Колегата поглежда, вижда, че започва пламъчно горене. Веднага се ориентира и търси ръчната спирачка на влаковата композиция", разказва директорът на РДПБЗН - Шумен комисар Иван Иванов. 

Пожарникарят е Върбан Петков, който пътува като редови пътник.

"Отворих всички възможни прозорци с цел отдимяване, което да доведе до безопасна евакуация и намаляване на температурния баланс вътре в самия коридор за по-бавно разпространение на пожара. В създалата се суматоха, персонал и пътници започват евакуация", спомня си пожарникарят.

Сред евакуираните е и 77 -годишната Станка Ангелова, която се връщала в Добрич след операция в София. 

"Добре, че имаше млади хора. Носили са ме на ръце от влака долу, защото имаше голям насип. И после, като минахме от другата страна, започнахме да се търкаляме, ужас беше. И по релсите имаше ток, и ни носеха на ръце", коментира възрастната жена.

Машинистите успяват да спасят и локомотива "Княз Борис I", който е един от новите в състава на железниците. При откачането от състава единият машинист притиска ръката си. Управителят на БДЖ "Пътнически превози" инж. Христо Иванов поясни, че пръста на едната ръка на машиниста е пострадал. 

"Локомотивната бригада е отделила локомотива от състава на влака и както виждате той е запазен", коментира регионалният директор на БДЖ "Пътнически превози" инж. Димитър Димитров.

От ръководството на железниците съобщиха, че композицията е била изправна преди да тръгне за Варна. 

"Този подвижен състав излиза от депо "Надежда", направени са му съответните ревизии и проверки, така че съставът е заминал напълно изряден от началната гара", обобщи Иванов. 

Специална комисия разследва причините, довели до пожара.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.