Герой в инцидента: Пожарникар пътувал в запалилия се влак София-Варна, спасил десетки животи

Той е дръпнал спирачката веднага, след като видял пламъците в първия вагон

04.11.2022 | 13:35 Редактор: Ирена Бакърджиева

Пожарникар, пътуващ в запалилия се влак София-Варна, е спасил десетки, като ги е евакуирал. Той е дръпнал спирачката веднага, след като видял пламъците в първия вагон. Причините за инцидента се разследват, специално назначена комисия ще търси причините.

Влакът се запали снощи край Каспичан. При разкачване на локомотива от първи вагон един от машинистите е получил лека травма на ръката. За щастие, няма жертви и сериозно пострадали.

Пукот, дим и рязкото спиране кара пътниците да напуснат незабавно влака София-Варна.

"Страхът беше ужасен. Пламъци. Казват, че е от локомотива по някаква инсталация, електрическа. Започнаха да ни извеждат лека-полека", каза Миглена Янева.

"До мене човекът спеше, видях, че хората излизат. Събудих жената до мен и тръгнахме. То, ако не беше един човек да ме свали, нямаше как да слезем, защото е супер неудобно. При старите влакове въобще не може да се слезе при такава ситуация", обясни Петя Киронова.

Огнените пламъци избухват в първа класа. Минути след това влакът спира, благодарение на незабавната реакция на пожарникар, който пътувал във втори вагон.

"По данни на колегата, по време на движение някакво момиче тичало изплашено по коридора. Казала: "Пожар, пожар!". Колегата поглежда, вижда, че започва пламъчно горене. Веднага се ориентира, търси ръчната спирачка на влаковата композиция, дърпа ръчната спирачка, и се опитва да евакуира пътниците, като в също време и да гаси с прахов пожарогасител", разказа директорът на РДПБЗН- Шумен - комисар Иван Иванов.

"Локомотивната бригада е отделила локомотива от състава на влака. Благодарение на превозната бригада пътниците са били изведени навреме", сподели регионалният директор БДЖ "Пътнически превози" - инж. Димитър Димитров.

Сред евакуираните е и 77-годишната Станка Ангелова, която се връщала в Добрич след операция в София.

"Добре, че имаше млади хора. Носили са ме на ръце от влака долу, защото имаше голям насип. И после, като минахме от другата страна, започнахме да се търкаляме, ужас беше. И по релсите имаше ток, и ни носеха на ръце", коментира възрастната жена.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.