Донев: С добросъседство и приобщаване можем да допринесем за стабилна Европа

Премиерът подчерта, че България е готова да съдейства на Западните Балкани за осъществяване на Зелената сделка

03.11.2022 | 15:00 Редактор: Петя Кръстева
Донев: С добросъседство и приобщаване можем да допринесем за стабилна Европа

"Приобщаващото регионално сътрудничество в Югоизточна Европа е водещ външнополитически приоритет на България", заяви министър-председателят Гълъб Донев в рамките на изказването си на Срещата на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес за Западните Балкани. Това по думите му допълва и надгражда процеса на европейска интеграция, подпомага демократизацията и развитието, укрепва стабилността и сигурността на региона.

Премиерът подчерта, че страната ни е ангажирана и активно работи с държавите от региона за тяхната успешна европейска интеграция на база на собствените заслуги.

"Следвайки основните принципи за добросъседство, приобщаване, взаимно разбирателство и помирение, можем да допринесем за постигането на общата ни цел за просперираща, стабилна и сигурна Европа", посочи премиерът.

Проблемите, свързани с енергийната сигурност, стоящи пред нас, могат да бъдат преодолени, а енергийният преход постигнат - единствено чрез засилено регионално сътрудничество", коментира министър-председателят по време на работното заседание на тема "Сигурност на енергийните доставки и преобразование".

Премиерът изтъкна ключовата роля на междусистемната газова връзка Гърция-България за диверсификацията на източниците на газ, за подобряването на сигурността и гъвкавостта на доставките, както и за насърчаване на конкуренцията в полза на крайния потребител. Министър-председателят със задоволство отбеляза и напредъка в строителството на газовата връзка България-Сърбия, която също е от стратегическо значение. В изказването си той постави акцент и върху подписания в началото на настоящата седмица договор между "Булгартрансгаз" и държавната компания на Република Северна Македония "ГА-МА" за изграждане на нов интерконтектор. В тази връзка премиерът открои усилията на България да окаже институционална подкрепа на своята съседка за преодоляване на дефицитите на енергия.

В рамките на изказването си премиерът Гълъб Донев потвърди готовността на българската държава да съдейства на партньорите от Западните Балкани за постигане на целите на Европейската зелена сделка, отразени и в Зеления дневен ред за Западните Балкани.

"Oставаме твърдо ангажирани със сътрудничеството в двустранен и регионален план с всичките си съседи в тази и други сфери", категоричен бе министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет