100 години от рождението на Стоянка Мутафова, увековечиха лика ѝ върху пощенска марка

Официалната церемония се проведе в Сатиричния театър "Алеко Константинов"

01.11.2022 | 19:10 Редактор: Искра Ангелова

Валидираха пощенска марка и специален печат по повод 100 години от рождението на голямата актриса Стоянка Мутафова. Официалната церемония се проведе в Сатиричния театър "Алеко Константинов", където в продължение на десетилетия играеше незабравимата актриса.

С изиграни над 90 роли в театъра и киното, Мутафова остана завинаги в сърцата на българската публиката. В Деня на народните будители нейният образ беше увековечен върху пощенска марка.

"Много благодаря на пощенски марки и въобще на всички, които се заеха с това събитие. Много се развълнувах от това събитие, което е свързано отново с майка ми. Не е забравена, продължава да се говори за нея, да се пише, да се правят марки", сподели дъщерята на легендарната актриса - Мария Грубешлиева - Муки.

"Това е 100 години от Стояна - кака. С тази дума "кака" ние изразявахме отношението си към нея и тя беше много щастлива. За мен по-важно , че ние успяхме всички да се съберем, да го осъществим, защото това е един път, който трябва да се измине, все пак. Всички дадоха от себе си най-доброто , за да можем да стигнем днес дотук", подчерта директорът на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" Калин Сърменов.

Изданието се състои от една пощенска марка и специален печат. Автор на художествения проект, който отразява 12 паметни роли на обичаната актриса, е Тахсин Ахмед.

"Има си определен период, в който трябва да се проучи, да се намерят елементите, които да се използват за марката", каза той.

"Номиналът на марката е 3,30 лв., издаден е в 5 100 броя и ще може да бъде закупена от мрежата на "Български пощи", подчерта главният изпълнителен директор на "Български пощи - Богдан Теофанидис.

Представители на различни сфери на изкуството се събраха в Сатиричния театър, за да отдадат почит и да си спомнят за голямата Стоянка Мутафова.

"Когато си помисля за повода, за тази среща в Сатиричния театър, нашата единствена, уникална Стоянка Мутафова, си представям точно един такъв слънчев ден, какъвто е днешният", сподели Йорданка Христова.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Снимка: БГНЕС