Нинова кани партиите на преговори за Бюджет 2023: Удължаването на сегашния е неприемливо

Искането представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени, подчерта лидерът на БСП

01.11.2022 | 14:25 Редактор: Елеонора Танева

БСП не подкрепя удължаването на сегашния бюджет през 2023 г. Корнелия Нинова припомни, че такова предложение са внесли от служебния кабинет и добави, че няма да го подкрепят. 

"Притеснени сме за Закона за бюджета. Радев обяви, че ще даде време на партиите в НС да преговарят за правителство, през това време НС да приеме най-важните закони... Исканото от кабинета удължаване на Бюджет 2022 представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени, това не е приемливо. Нашата философия и политика е точно обратната – таван на някои цени и замразяването им и увеличаване на доходите. Защото това увеличение, което направихме в редовното правителство, вече е изядено от инфлацията", заяви Нинова.

И добави, че от БСП ще поканят колегите си от парламентарните групи, за да разговарят какво може да се подобри между първо и второ четене за бюджета.

"Каним всички парламентарни групи да постигнем съгласие какво между първо и второ четене да подобрим в бюджета в посока подкрепа на работници, на бедни, на възрастни, на уязвими, подкрепа за икономиката", обясни Нинова.

Лидерът на БСП обяви, че левицата вече е внесла в парламента своя социален пакет и той трябва да бъде разгледан. Той включва: увеличаване на минималната заплата на 850 лв., майчинството през втората година да се увеличи до размера на минималната заплата, да има понятие „енергийна бедност”, таван на цените на енергоносителите,  две тарифи – една за бедни и една за хора с повече възможности, безплатни учебници и лекарства за деца.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)