Радев: Ще ми се народните будители да ги подкрепяме и почитаме приживе

Президентът благодари на всички хора на изкуството, които изпълняват ден след ден своята мисия

01.11.2022 | 10:00 Редактор: Елеонора Танева

Будителят не е непременно човек на интелектуалния труд, може да бъде всеки, който с думите и делата си може да носи просветление на другите. Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестните повече от знанията и аргументите. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по повод Деня на народните будители. 

"Точно сто години ни делят от първото честване на Деня на народните будители, постановено с окръжно на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и потвърдено с постановление на Министерския съвет още същата година... Саможертвата, смиреното служене на народа често будят съвестите повече дори от знанието и аргументите. Будителите са носителите на културата, морала и свободата. Затова космополитът Петър Увалиев и абаджията Георги Бенковски поотделно и заедно осветяват пътя на българите към свободата: народната, личната, тази на мисълта и на духа. Затова днес заедно честваме и възрожденци, и мъченици, и даскали, и артисти", каза Радев

Президентът припомни, че за истинските будители често се сещаме, когато вече на между нас.

"На този ден нека си спомним, че будителят не винаги живее лесно, често тези хора си отиват без време, а ги почитаме чак, когато ги загубим. Ще ми се да ги подкрепяме приживе, да не пестим нашата благодарност от свян или липса на време", призова държавният глава. 

Той благодари на всички хора на изкуството, които изпълняват ден след ден своята мисия на будители. 

Подчерта, че днес за първи път се събират да почетат празника с председателя на НС, служебния премиер, министри.

За първи път, откакто съм президент, на този празник сме заедно – и председателят на Народното събрание, и министър-председателят, и министри, и ръководители на водещите културо-просветни институции. Нека това бъде знак, че сме осъзнали и прегърнали заветите на нашите възрожденци и просветители да бъдем единни, да работим заедно за напредъка на България", добави държавният глава.