Джамбазки в Благоевград: Свидетели сме на тежка скопска провокация, целяща грозни, варварски сцени

В 21 век не трябва да се говори лошо, трябва да се зачита правото на самоопределяне, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицковски

30.10.2022 | 13:46 Редактор: Елеонора Танева

Не стихва напрежение около откриването на македонския културен клуб в Благоевград. Стигна се до спречкване между граждани и лидера на ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицковски.

След официалното откриване гостите започнаха шествие. Някои от тях са граждани на РСМ, сред тях са генералният секретар на президента, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. 

"Тук сме да подкрепим отварянето на македонския клуб. Да изпратим ясен сигнал, че ние сме македонци, които говорят македонски език. В 21 век не трябва да се говори лошо, трябва да се зачита правото на самоопределяне", заяви Мицковски.

Част от присъстващите са българи, родени на територията на България, живяли в България, но които се самоопределят като македонци. 

Шествието тръгна към паметника на Димитър Благоев, когото също определиха като македонец, след това тръгнаха към паметника на Гоце Делчев, за да поднесат венци и цветя. Там имаше представители на българското ВМРО, които не ги допуснаха до паметника.

"Протестираме срещу тежката скопска провокация - да се събират хора сепаратисти, с откровени психични проблеми, които твърдят, че Пиринска Македония не е българска, че трябва да отделим тази част. Грозното на тази провокация е, че цели създаването на напрежение и грозни сцени, каквито видяхме, варварски, антибългарски, изпълнени с омраза в Битоля и Охрид", коментира Ангел Джамбазки.

Недопуснати по паметника на Гоце Делчев, шестващите се отправиха към мемориалния комплекс на семейството на Гоце Делчев.

По информация на Bulgaria ON AIR Ангел Джамбазки и привърженици на ВМРО ще очакват шествието пред мемориалния комплекс, за да не допуснат хората до църквата. Десетки полицаи са обградили църквата "Успение Богородично".

Част от близките на Никола Вапцаров се опитаха да подарят книга на Християн Мицковски, в която е записано, че той е българин.