"Промяната" отива на среща при Радев, ГЕРБ тръшка вратата на "Възраждане"

И двете водещи партии в НС искат редовно правителство

29.10.2022 | 18:44 Редактор: Елеонора Танева

Заявки за редовно управление и от двете водещи политически формации. Въпреки напрежението между държавния глава и "Продължаваме промяната", от партията ще отговарят на поканата на Румен Радев и ще се явят на консултациите в понеделник.

"Много бих се радвал да обсъдим точно кои са най-важните проблеми пред България, които даже не са само функция на първи и втори мандат. Според мен бюджетът трябва да бъде внесен", заяви Кирил Петков. 

Той е категоричен - "Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

"Първи първия мандат ние ясно ще кажем, че правителството и партиите, които го подкрепят, ако предложат част от тези за нас важни политики, ние ще гласуваме в парламента "за", но за първия мандат на ГЕРБ ще гласуваме "против", допълни Петков. 

А от ГЕРБ ще направят всичко възможно да съставят кабинет. Първо обаче трябва да се говори за политики, а не за имена и постове. 

"За персонален състав първо трябва да минат всички кръгове преговори, а и президентът да връчи мандата. Така че, за да влезем в конкретика с имена, първо трябва да знаем каква ще бъде формулата. Страната ни, след управлението на "Промяната", се намира в много тежка ситуация, от която само едно редовно правителство може да я извади", заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев.

От най-голямата партия са категорични, че коалиция с "Възраждане" е невъзможна. 

"Очевидно единствените, с които не намираме допирна точка в момента и по силата на това, че евроатлантизмът не им е познат – това са "Възраждане". С тях няма какво да си кажем", категоричен беше Георгиев. 

Ако вторият мандат все пак стигне до "Продължаваме промяната", те също ще подходят максимално отговорно.

"Знаете миналия път как направихме дискусията абсолютно публична. Смятаме да използваме същия подход, говорейки с всички партии да бъде абсолютно публично, за да се видят кои са общите неща и кои ни различават. Разбира се хартиената бюлетина е една огромна опасност", коментира Кирил Петков.

Остава под въпрос коя политическа сила ще получи третия мандат, ако първите две партии в парламента не успеят да съставят правителство.

Кирил Петков заяви, че във вторник ПГ на "Промяната" ще дискутира дали да бъдат сменени зам.-председателите, предложени за комисиите по земеделие и спорт, след като те не получиха необходимата подкрепа. От ГЕРБ коментираха, че те нямат нужните професионални качества за тази позиция. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.


2
2 rate up comment rate down comment 0
Президентска Републи
преди 1 година
И едната и другата мафия,много ги страх от Възраждане! И от промяна, която да ограничи привилегиите на партиите им! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
ROCK AND ROLL
преди 1 година
Б О Й К О : " АЗ ЛИ НАПРАВИХ , ЗАВОЯ , ИЛИ КИРЕ ПАК КАЦНА НА М.Я " ! Сигнализирай за неуместен коментар