"Веселото село" остана в историята. СОС: Като не става со кротце, со благо, идваме с багерите

Ресторантът няма одобрени строителни книжа и удостоверение за въвеждане в експлоатация

28.10.2022 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова

Започна акцията по премахване на незаконни постройки в Борисовата градина в София. Първият обект, който ще бъде съборен, е ресторант. Акцията започва, след като Върховният административен съд окончателно потвърди разпореждането на Държавния строителен контрол обектът да бъде премахнат.

С това се сложи край на четиригодишната сага за събарянето на ресторанта. Той няма одобрени строителни книжа и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Предвижда се теренът да стане част от столичния парк след премахването на обекта.

Култовото заведение в Борисовата градина "Веселото село" остава в историята. То не работи от години, а след дълги съдебни дела беше постановено, че е изградено незаконно и трябва да бъде съборено.

"През 2018 година беше издадена заповедта за премахване, но тя се обжалва, както всички заповеди. Поискала съм много внимателно да се работи, защото тук има дървета. Още 7,5 дка ще присъединим към Борисовата градина", поясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заповедта за премахването на незаконните постройки беше издадена през 2018 г. и беше обжалвана от фирмата, която ги е изградила. През май тази година Върховният административен съд потвърди премахването.

Срокът за доброволно премахване изтече, затова се наложи общината да влезе с багерите. Очаква се след месец всичко да бъде изринато. Според Подробния устройствен план на мястото ще има детска площадка, но това може да стане факт едва след приемането на плана.

"Минахме през много тежки процедури", каза Цветан Тодоров от Дирекция "Контрол по строителството".

Общината все още води битка за освобождаването на терена на намиращата се в съседство на "Веселото село" автокъща.

"Най-важното е, че имаме решение на съда, че теренът е общински. По мое искане бяха обявени за публична общинска собственост три терена - "Веселото село", "Капитолия" и "Каналчето". Всички тях с много усилия ще бъдат освободени и ще ги присъединим към парка", допълни Фандъкова.

"Като не става со кротце, со благо, идваме с багерите, защото Борисовата градина е на софиянци", категоричен бе председателят на СОС Георги Георгиев.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС