Надзирателите на протест: 1350 лв. не е нормална заплата, няма защита за служителите

Протестиращите са готови да продължат с демонстрациите, ако исканията им не бъдат удовлетворени

25.10.2022 | 18:58 Редактор: Петя Кръстева

Надзиратели излязоха на протест пред сградата на Министерството на правосъдието. Исканията им са за цялостна реформа в системата, справяне с агресията в затворите, подобряване условията на труд и повишаване на възнагражденията.

Редовната смяна на надзирател в затвор е 24 часа. Станислав Загорски е командир на отделение е Бургаския арест от близо 12 години. С разочарование разказва, че през годините няма промяна в системата.

Напрежението в местата за лишаване от свобода се увеличава, а няма проекти за защита за служителите. 34-годишният служител смята, че възнагражденията в системата са крайно недостатъчни, за да се справят с поскъпналия живот. 

"Нямаме никаква възможност за допълнителни доходи, както хората от обществото. Някой отстрани би казал "Те какво искат, за толкова работа - толкова", но нашата работа е съвсем различна. Заплащане в размер на 1350 лв. на служител не мисля, че е нормално. Искат да работим по европейски стандарти, искат да вмъкнат европейските изисквания, а в крайна сметка няма нищо европейско в този случай", коментира той. 

Исканията на синдиката на служителите в затворите в България са същите - разработване на политика по доходите, справяне с агресията в местата за лишаване от свобода и увеличаване на заплатите в сектора. Протестиращите са категорични, че ако няма мерки, демонстрациите им ще продължат.

А от Министерството на правосъдието излязоха с позиция, в която заявиха, че за изминалите близо три месеца управление на служебното правителство социалният диалог с всички синдикати в системата на Министерството на правосъдието не е спирал. Осигурено и разпределено е допълнително финансиране между служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК