Пълен абсурд: В Хасковско село потече замърсена с животински фекалии вода

Заради наличието на манган водата в Николово е забранена за пиене и готвене от 2012 година

25.10.2022 | 18:00 Редактор: Петя Кръстева

Мръсна и негодна за пиене вода търпят от години жителите на хасковското село Николово. Проблемът се задълбочава, когато от чешмите започва да тече вода, замърсена с животински фекалии и говежда тор. Институциите отричат, а хората вече са отчаяни. 

От две години 70-годишната Катерина Йенер от село Николово ходи всеки ден за вода до близката чешма. За целта жената е направила специално съоръжение. Това се налага, защото в дома ѝ тече мръсна вода. В ситуацията на Катерина са още 150 души в Николово.

"Водата е негодна за пиене и за миене", твърди Тонка Георгиева. Кремена Илиева, която също живее в селото, допълва, че "миризмите са ужасни".

Водоизточникът на селото е замърсен с животински фекалии. Кладенецът се намира в чашката на язовир "Тракиец". На 250 метра от помпената станция има хиляди тонове говежда тор.

Според местните замърсяването идва от кравеферма, която се намира в община Черноочене - на 4 км. от Николово. Институциите обаче отричат. 

Жителите на населеното място настояват искат да им бъде построен нов водоизточник, за което са внесли подписка в община Хасково. От община Хасково обясниха, че решението на проблема не е в тяхната компетенция. От ВиК заявиха, че до момента не са били информирани за проблема нито от РИОСВ, нито от РЗИ.

"Ще проверим, ще вземем проби", обеща управителят на ВиК - Хасково Божидар Желязков.

Заради наличието на манган водата в Николово е забранена за пиене и готвене от 2012 година. От ВиК докарват до селото по 2 тона питейна вода, която се съхранява в резервоари в сградата на кметството.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК