Сменят шефовете на 7 РПУ-та в София заради случаи като този със Семерджиев

Демерджиев уволнява шефа на полицията в Кюстендил, лъгал го в очите

24.10.2022 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Рокади в СДВР обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Причината за смяната са последните няколко скандални случая с тежки катастрофи, за които не е бил упражнен достатъчен контрол. 

Демерджиев сменя шефовете на второ, трето, четвърто, пето, шесто, седмо и осмо районно управление.

"Екипът, който се назначава при тази ротация, е изцяло предложение на ръководителя на СДВР. Линията на политически назначения не трябва да продължава в МВР. Затова отговорността за работата на новоназначените шефове ще бъде изцяло на ръководството на СДВР. Гласуваме му голямо доверие", подчерта Демерджиев. 

Главният секретар на МВР уточни, че рокадите не са чистка. На всички отстранени шефове ще бъде предложена алтернативна работа в МВР, спрямо техните компетенции. 

"Хората, които ще сменим, не са осъществявали полицейски чадър върху никого, но от гледна точка на ръководството на МВР не са осъществили достатъчен контрол, за да не се стигне до случаи като "Семерджиев", катастрофата на Околовръстното. След като анализирахме ситуацията, стигнахме до извода, че без рокади няма как да подобрим работата в тези районни полицейски управления", категоричен беше служебният вътрешен министър. 

Демерджиев уточни, че продължава проверката срещу 40 служители на силовото ведомство във връзка с "чадър" над Георги Семерджиев.

Вътрешният министър съобщи, че ще уволни директора на полицията в Кюстендил. 

"Григоров си позволи грубо да наруши правилата като си позволи контакти с политици. Излъга ме директно в очите, че не е осъществявал такива срещи", заяви Демерджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК