Театър "Азарян" напът да бъде закрит от НДК? "Превръщат го в зала за погребения"

На официалната интернет страница на НДК името на театъра вече е сменено на Зала 2 "Азарян"

19.10.2022 | 19:33 Редактор: Ирена Бакърджиева

Остри реакции в гилдията след решението на Националния дворец на културата да смени името на емблематичния театър "Азарян". Той вече се казва Зала 2 "Азарян". Театрални дейци алармират, че НДК е напът да закрие театъра. От ръководството на Националния дворец на културата отричат, като заявяват, че Зала 2 "Азарян" е отворена и ще продължи да бъде сцена за представяне на театрални спектакли.

На официалната интернет страница на Националния дворец на културата името на театър "Азарян" вече е сменено на Зала 2 "Азарян". По същия начин е и на Facebook страницата на театъра.

"Театър е едно, нещо огромно, Космос. Зала означава нещо друго. Зала може да има за сватби, за погребения. Ние тук ставаме свидетели на превръщането на един театър в зала за погребения", коментира актрисата, продуцент и режисьор Касиел Ноа Ашер.

Театър "Азарян" беше създаден преди 7 години в памет на големия режисьор проф. Крикор Азарян и постепенно се утвърди като арт пространство за съвременен български театър. По закон обаче Театър "Азарян" няма статут на театър, а е арт пространство в рамките на НДК. Финансовите проблеми на Националния дворец на културата принуждават ръководството да търси варианти за изход от кризата.

"Смяната на едно име на театъра едва ли ще допринесе и ще помогне да бъдат изплатени по-бързо дълговете на НДК", смята театроведът и режисьор Илко Ганев.

От ръководството на Националния дворец на културата отказаха да застанат пред нашата камера, но изпратиха писмен отговор, в който обясняват, че заместването на думата "Театър" със "Зала 2" е законовата форма в НДК. Освен това залите и пространствата в НДК са многофункционални и са на разположение за различни културни и конгресни събития и няма практика да се ограничават функционално и особено жанрово.

"Това сценично пространство не е конкурентноспособно като зала за събития. Екипът на НДК трудно ще се справи да продаде тази зала повече от 4-5 пъти годишно, а театър може всяка вечер", категоричен е Илко Ганев.

Преди месец Касиел Ноа Ашер е изнесла своя декор от театър Азарян, защото новите финансови параметри за наем на залата надхвърлят 7 000 лева, сума, непосилна за българските театрални дейци.

"Безскрупулно, арогантно се режат декори. Отрязаха съдбите на артистите, затвориха пътя на публиката и най-накрая се превърна в наистина мъртва зала с кавички без нищо. Азарян вече го няма там!", е мнението на Касиел Ноа Ашер.

А изпълнителният директор на Националния дворец на културата Пени Раева пише още, че не е имало и намек да се ограничава дейността на Зала 2 "Азарян", при това програмата за следващите месеци е предимно с театрални спектакли.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК