Жители на наводнените карловски села готвят искове за обезщетения от държавата

Те живеят с надежда да се върнат в домовете си

16.10.2022 | 19:01 Редактор: Теодора Патронова

Жители на пострадалите при наводненията карловски села готвят искове за обезщетения от държавата. До момента единствената помощ, която са получили е по 375 лева, а щетите са за десетки милиони.

"Искове ще бъдат насочени към МРРБ, Министерството на околна среда и Министерството на земеделието. Смятаме, че тяхна е отговорността за подобна трагедия", съобщи адвокат Борис Акалиев.

Антон е един от тежко пострадалите.

"Идеята е да ни бъде помогнат за тези неща.... Засега държавата нищо не ни помага, 375 лв. само...", обясни той.

В разрушения му двор вече има фургон, но Антон не губи надежда, че ще се завърне в дома си и се надява да получи обезщетение поне да оправи две стаи от къщата си.

"Който не е живял във фургон не знае какво е, токът е скъп, ще се отоплява с конвектори. Може и съдба да е, ама това бедствие, дето стана, горе гората е затрупана, такава вода не съм виждал в живота си, беше океан", добави той.

Сред пострадалите е и Делка. Надява се на обезщетение за имуществените и морални вреди.

"Държавата да си плати, защото никой друг все пак има някой виновен - дали е горско. Все отнякъде има виновен, без вина не може да стане нищо... Щетите ги оценявам на 40-50 000, досега съм получила само 375 лв. Да кажем, че след изборите ни забравиха напълно, нито доброволци, нито техника, нито машини работят, нито нищо", изтъкна тя.

А докато хората от наводнените карловски села се надяват на обезщетение, живеят с надеждата да се върнат в домовете си.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК