В Добрич остават без болнично лечение? Медици спират работа, ако не получат увеличение на заплатите

Ръководството на лечебното заведение предрича фалит, ако вдигне възнагражденията

14.10.2022 | 17:56 Редактор: Петя Кръстева

Едночасова предупредителна стачка проведоха медицинските специалисти от Многопрофилната болница в Добрич. Те настояват за стартова заплата от 1500 лева, както е договорена в колективния трудов договор. Последното увеличение на заплатите е отпреди месец с 25% и сега медицинските сестри получават по 1020 лева.

Преди да се стигне до протеста от Синдиката на медицинските специалисти водили 4 месеца безплодни преговори с ръководството на местната болница. 

"Започваме от днес предупредителна стачка по 1 час и ако не се договорим през това време с работодателя, от следващата седмица започваме ефективни стачни действия, защото ние станахме заложници на тази система. Не ни интересува, че болниците вече са търговски дружества, нас ни интересува да получаваме достойно възнаграждение за това, че ние сме специалисти, ние сме на работните си места 24/7, независимо дали има пациенти, или не", коментира председателят на Синдиката - Мая Илиева. 

От болничното ръководство съобщиха, че достигнатата средна брутна работна заплата за медицински специалист е 2300 лв.  

"Директорът изчислява средната брутна заплата с извънредния труд на колежките. Имаме колежки с по 150 часа извънреден труд на месец. Голяма е вероятността да ги спре, когато зимните месеци е трудно издържането за тока, за газта на болницата. Убедени сме, че ще го направи", пояснява акушерката Снежана Николова.

Според медицинската сестра Даниела Иванова "държавата трябва да регулира това, което се подава на кого, колко и как".

"Изсипвайки едни пари в здравеопазването де факто ние не знаем при кого отиват и как. Това е жива подигравка просто с нашия труд", категорична бе тя. 

Според болничното ръководство обаче ново увеличение на заплатите би довело до фалит на здравното заведение.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК