Обявиха част от ГКПП "Капитан Андреево" за обект от националната сигурност

Служителите и пробите на границата ще са под контрола на ДАНС

12.10.2022 | 13:09 Редактор: Петя Кръстева

С решение на правителството част от граничния пункт "Капитан Андреево" вече е обект от националната сигурност.

По този начин държавата иззема цялата дейност по фитосанитарния контрол. Дотук се стигна след разкритата корупционна практика с частна лаборатория. 

"Целта е ясна - да върнем сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство", коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че служителите и пробите на границата ще са под контрола на ДАНС. 

"ДАНС ще проверява предварителния допуск на всеки, който може да влиза в тези помещения. Те ще упражняват специфична защита, включително информационна и физическа", поясни той.

Частната лаборатория "Евролаб" вече е преустановила дейността си. Повече от 10 дела водят фирмата и Агенцията по храните по отношение на контрола на хранителните стоки, влизащи в ЕС. 

"За да няма спекулации, цялата контролна дейност по границите за храните и всичките изисквания се изпълняват само от държавата", каза още Гечев. 

Ресорният министър обобщи, че през следващия месец ще се увеличи капацитета на държавната лаборатория и възможностите за вземане на проби, а до половин година трябва да е готова и стационарната национална лаборатория на граничния пункт, която ще е към Агенцията по храните. Така пробите няма да се налага да се пращат в София.

Сред останалите решения, които МС взе, е, че емблематичната сграда на ул. "Георги Сава Раковски" 134  ще стане новият дом на Европейската прокуратура. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК