След рокадите в БАБХ - ще се завърне ли "Евролаб" на "Капитан Андреево"?

МЗ планира граничният пункт ще бъде обявен за обект от националната сигурност

06.10.2022 | 18:42 Редактор: Елеонора Танева

След рокадите в Българската агенция по безопасност на храните - напрежение и взаимни обвинения между отстранения и новия директор. В центъра на спора отново се оказа граничният пункт "Капитан Андреево". От Министерството на земеделието твърдят, че уволнението на проф. Христо Даскалов е заради нарушения след като се е върнал от отпуск, а не заради лабораторията.

Преди 10 месеца бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов и вече отстраненият директор на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов разкриха злоупотреби за десетки милиони левове на граничния пункт "Капитан Андреево". Именно закриването на скандалната лаборатория стои в основата на последните рокади в Агенцията по храните, научи Bulgaria On Air. Официалната причина е съвсем различна - уволняване на хора и подписване на анекси по изтекли договори.

"Дойдоха доста сигнали, че д-р Вълчанов не се занимава с това, за което се бяхме разбрали - случаят "Капитан Андреево" да бъде приключен. Занимавал се е с всякакви други неща, подготвял е почвата фирмата да се върне тържествуващо на границата", каза бившият директор на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Новият директор Христо Вълчанов заемаше същата длъжност през втората половина на 2021 г. Пред камерата ни той заяви, че твърденията за връщането на "Евролаб 2011" на границата са лъжа.

Следващия проблем, който виси със страшна сила на новото ръководство е, че е обявена обществена поръчка за лабораторно оборудване за новата лаборатория на "Капитан Андреево" и в тази поръчка са включени консумативи за работата на ЦЛХИК, а именно лабораторията, която в момента изпълнява изследванията за пестициди. Поръчката е обжалвана", коментира директорът на БАБХ проф. Христо Вълчанов.

От Министерството на земеделието заявиха, че граничният пункт ще бъде обявен за обект от националната сигурност. Процесът обаче е бил започнат още при бившия зам.-министър Иван Христанов. Според него това няма реши проблема с лабораторията.

"Много е лесно да направят конкретни зони от граничния пункт, които да са специални и да подлежат на специален контрол, а лабораторията на този оператор да е изкарана на 10 км от границата и пак да канализират всички проби там", уточни Христанов.

Обществена поръчка за държавна лаборатория е обявявана и при предишното ръководство, но според Христанов нейното изпълнение е саботирано и от лабораторията "Евролаб".

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК