Калин Христов: Ковид-19 и войната в Украйна усилиха търсенето на банкноти

Според подуправителя на БНБ дигиталните плащания и хартиените левове ще съществуват съвместно

10.10.2022 | 21:30 Редактор: Петя Кръстева

Банкнотите са задължение на Централната банка, докато всички други инструменти са задължение на частния сектор. Когато има финансови турбуленции, има стремеж към бягство от депозити към банкноти. Това заяви подуправителят на БНБ Калин Христов по време форума "Инфлацията – криза и възможност", организиран от Bulgaria ON AIR.

По думите му не е необходимо Cентралната банка да създава алтернатива на платежната система на частния сектор. "Няма нужда да унищожаваме съществуваща платежна инфраструктура, като я преместим в баланса на централната банка", категоричен бе той.

Христов поясни, че когато се наложат отрицателни лихвени проценти, има голямо търсене на банкноти. 

"Банкнотите растат както никога досега. Те се разглеждаха като инвестиционен инструмент, облигация с нулев купон. Банкнотите обаче се използват за натрупване, а не за разплащане", категоричен бе той. 

Подуправителят на БНБ подчерта, че през последните три години растат основно най-високите номинали - 50 и 100 лева.

"Положителните лихви ще доведат до възвръщане на част от банкнотите, но нe напълно. Те никога не могат да бъдат премахнати, защото никой не може да премахне основното им предимство - анонимността", коментира още Христов.

Търсенето на банкноти е силно повлияно и от Ковид-19. 

"Обяснението е в пълното блокиране на хората. Наблюдаваше се голямо търсене на банкноти в първата половина на 2020 г., хората започнаха да ги трупат за предпазни цели", констатира той. Войната в Украйна също отново усилва този ефект.

Христов обобщи, че банкнотите няма да изчезнат, но скоростта им на нарастване ще намалява.

"Ще има мирно съвместно съществуване между двата инструмента, тъй като разрешават различни проблеми на хората ", заключи той. 

Гледайте тук интервюто на Ивайло Лаков от Bloomberg TV Bulgaria с проф. Чарлз Гудхарт. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК