Разчитат в България "черната кутия" на разбилия се Су-25

Състоянието на пострадалия пилот полковник Пейо Дончев е стабилно

29.09.2022 | 17:58 Редактор: Елеонора Танева

"Черната кутия" на падналия щурмови бомбардировач Су-25 в авиобаза "Безмер" ще бъде разчетена в България. Тя се е намирала в опашката на разбилия се Су-25 и трябва да предостави важна информация от последните секунди на полета.

"Черната кутия" е открита, на външен вид е цяла, очаква се нейното разчитане да започне днес и да приключи, когато има пълната информация", съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

От Военно-окръжната прокуратура в Сливен заявиха, че работят по всички версии за инцидента. Пилотът също ще даде показания за случилото се. 

Според авиоексперта Ангел Борисов това е бил първият полет на пилота за тази година, от военното министерство категорично отрекоха.

"Опитът на пилота е над 750 часа, но за тази година това е неговият първи полет, нещо което прави впечатление. Ние сме края на годината, той за първи път изпълнява полет, така е твърде възможно и той да допусне отклонение", коментира авиоекспертът инж. Ангел Борисов.

"Разбира се, че не първият полет, това е вторият полет за деня и третият полет за деня на самолета", каза министър Стоянов.

"Пилотите на щурмовата авиация имат достатъчно летателни часове спрямо нашите условия. Случи се този инцидент, ще бъдат взети мерки, естествено", добави началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От министерството отхвърлиха тезата за възможен саботаж и нарочно сваляне на самолета чрез въздействие върху авиониката след ремонта на изтребителя.

"Абсурдна е тезата, че самолетът е налетял след ремонта 63 часа - едва ли някой може да предвиди на еди кой си час да се случи някакво събитие", коментира военният министър.

Състоянието на пострадалия пилот полковник Пейо Дончев е стабилно, той е без опасност за живота и остава за лечение във Военно медицинската академия в София. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК