Дават 30,6 млн. лв. на бизнеса за повишаване на киберсигурността

Мярката е насочена към компании от почти всички сектори на българската икономика

28.09.2022 | 13:25 Редактор: Петя Кръстева
Дават 30,6 млн. лв. на бизнеса за повишаване на киберсигурността

През октомври предстои отваряне на втората мярка по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Тя е с бюджет 30,6 млн. лв. и е за киберсигурност. В момента процедурата "Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП" е публикувана за обществено обсъждане, а предложения и коментари могат да се правят до 30 септември 2022 г.

По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв. като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др. С мярката предприятията в страната ще могат да подобрят дигиталния си маркетинг и информационната си сигурност.

Мярката е насочена към компании от почти всички сектори на българската икономика, с изключение на "Селско, рибно и горско стопанство", "Добивна промишленост", "Строителство", "Образование" и "Социални дейности", които се финансират по други специални програми.

До седмици предстои отваряне за кандидатстване и по третата мярка за бизнеса по ПВУ - за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии). Бюджетът е в размер на 200 млн. лв.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК