Има глад за кадри в България, компании вдигат заплати

Там където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски, коментира Мария Петрова

28.09.2022 | 11:42 Редактор: Елеонора Танева
Има глад за кадри в България, компании вдигат заплати

Има глад за кадри във всички сектори в България. Дори самият процес по интервю в момента се е обърнал и по-скоро компанията е интервюирана за кандидата, отколкото обратното. Когато има глад за кадри, компаниите преразглеждат стратегиите си за възнагражденията на служителите. Някои чуждестранни компании, които си правят аутсорсинг център в България, плащат много високи заплати. Останалите компании се стремят да компенсират със социални придобивки, а не да надуват изкуствено заплатите.

"Не случайно в цяла София, в България, по пътя към морето, към Боровец  - навсякъде пише "Ние наемаме хора", навсякъде има билборди, за да видят повече хора, че компанията търси служители", коментира ръководителят на "Бизнес развитие" в платформата nPloy Мария Петрова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира, че ако секторът е високо конкурентен, както в последните години при големите търговски вериги, там заплатите са много над средните. 

"Там където има добра конкуренция в сектора, заплатите се вдигат неимоверно. Там където има монопол или картелно споразумение, възнагражденията си седят ниски", допълни Петрова.

Тези и още ключови теми, свързани с тенденциите в развитието на инфлационните процеси, основните фактори, движещи инфлацията и възможните решения за икономиката ни ще бъдат на фокус по време на специализирания мултиплатформен финансов проект „Инфлацията – криза и възможност“, който Bulgaria ON AIR организира. Специализираното събитие ще се проведе на 7 октомври, във Виваком Арт Галерия Оборище 5, София, от 11:30 часа. Местата за присъствие на живо в залата са лимитирани, а билети за престижното събитие могат да бъдат закупени от официалната страница на проекта: https://exclusive.bgonair.bg/

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК