БАБХ по Черноморието: 170 кг унищожена храна, лоша хигиена, продукти с изтекъл срок

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, 29 акта и 151 предписания

26.09.2022 | 15:29 Редактор: Елеонора Танева
БАБХ по Черноморието: 170 кг унищожена храна, лоша хигиена, продукти с изтекъл срок

Българската агенция по безопасност на храните е извършила 1736 засилени проверки в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. такива, намиращи се на територията на хотелски комплекси и туристически обекти, предлагащи услугата "all inclusive" на териториите на Варна, Бургас и Добрич. Проверките са обхванали периода 1 юни - 15 септември .

72 от проверките са по сигнали и жалби на граждани, уточниха от БАБХ.

Възбранени и насочени за унищожаване са 135 кг храни от животински произход, поради липса на етикети или с изтекъл срок на годност, както и 37 кг храни от неживотински произход, поради неспазване на указаните от производителя условия или с изтекъл срок на годност.

Издадени са 3 заповеди за спиране на цялата дейност на обекти, също 29 акта и 151 предписания относно лоша хигиена, обекти без регистрация по Закона за храните, неспазване на изискванията относно етикетиране на храни, храни с изтекъл срок на годност, несъответствия по сграден фонд и други.

При проверките инспекторите от "Контрол на храните" са акцентирали на коректното етикетиране на предлаганите млечни продукти в проверяваните обекти и извършване на проследимост на техните доставчици. Проверявано е и дали са осигурени подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, подходящо работно облекло и лични предпазни средства. В обектите за обществено хранене е извършвана проверка дали работещите лица притежават редовно заверени лични здравни книжки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК