Излязоха резултатите на БАБХ от проверката в пловдивското училище, няма открита салмонела

При извършеното лабораторното изследване е установено несъответствие по показанията за хигиена на производствените повърхности

19.09.2022 | 15:23 Редактор: Теодора Патронова
Излязоха резултатите на БАБХ от проверката в пловдивското училище, няма открита салмонела

Изследването на пробите, взети от храната, консумирана от учениците в Спортното училище в град Пловдив на 12 и 13 септември 2022 година, не констатира наличие на салмонелни бактерии, листерия моноцитогенес и бацилус цереус, съобщиха от БАБХ.

Проби за допълнителни изпитвания за норовирус и ентеротоксини са изпратени в лаборатория на БАБХ в град София. Резултати от тях се очакват след три дни.

При извършеното лабораторното изследване е установено несъответствие по показанията за хигиена на производствените повърхности. Спряна е експлоатацията на обекта и са връчени предписания за извършване на основно почистване и дезинфекция на работните помещения и повърхности, както и за изследване за заразоносителство и здравословно състояние на персонала.

Норовирусът е патоген, причиняващ стомашно-чревни инфекции с бързо разпространение. Възможно е да бъде причинител на хранително отравяне, като заразяване може да се случи при консумация на замърсена храна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК