БАБХ не откриха нарушения в хигиената в пловдивското училище, където се натровиха деца

Столът на спортното училище "Васил Левски" е временно затворен

14.09.2022 | 19:18 Редактор: Теодора Патронова

65 деца от спортно училище "Васил Левски" в Пловдив са със симптоми на хранително отравяне. 12 от тях са настанени в Клиниката по инфекциозни болести. Те са на възраст между 10 и 16 години. От Регионалната здравна инспекция започнаха проверка.

Първите ученици се почувствали зле около 20 часа снощи. Малко по-късно те са приети в болница. И така в лечебното заведение до полунощ са приети общо 12 деца. Състоянието им до тази сутрин е било средно тежко, като вече те са със значителни подобрения. Общо 194 деца са консумирали храна от стола на учебното заведение във вторник.

От Агенцията по храните не откриха нарушения в хигиената на място и взеха проби от храната.

"Храната се приготвя на място. Обектът е регламентиран по Закона за храните. Готви се и се раздава на учениците", обясни началникът на отдел “Контрол храни и граничен контрол Диана Спасова. 

Проверяват се и обекти в района на учебното заведение, защото не всички деца с оплаквания са се хранили там.

"До излизането на пробите от децата, които са хоспитализирани, както и пробите, взетите от колегите от Областна дирекция по безопасност на храните, не можем да сме категорични за източника на инфекцията", каза директорът на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева. 

Столът на учебното заведение е временно затворен.

"Факт е, че имаме стомашно разстройство. Факт е, че има нещо, което не е по правилата. Ние сме изключително загрижени, защото най-важното е тези деца да са в добро здравословно състояние. Компетентните органи ще кажат какво е", коментира директорът на СУ "Васил Левски" Рушка Генова. 

В късния следобед от болницата бяха изписани две от приетите снощи деца.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК