Да се докоснем до Независимостта: Националният военноисторически музей с безплатен тур за празника

Посетителите имаха възможността да се запознаят с предмети и истории, свързани със събитията от 22 септември 1908 г.

22.09.2022 | 17:55 Редактор: Ирена Бакърджиева

Националният военноисторически музей организира безплатен тур, посветен на годишнината от обявяването на Независимостта на България. Посетителите имаха възможността да се върнат назад във времето и да се запознаят с предмети и истории, свързани със събитията от 22 септември 1908 година.

Връщайки се 114 години назад, посетителите имаха възможността да се запознаят отблизо с вещите и историите, запазили духа на историческото обявяване на Независимостта на България.

"Реших да се разходя и да покажа на малкия част от българската история - като танкове, самолети, камиони и боеприпаси", каза Антони.

"Има и специални изложби, които са направени с униформите и оръдията по време на битките за Независимостта на България и затова предпочетохме да дойдем тук", сподели Елена Филипова.

Освен оръдия и боеприпаси единствено във военноисторическия музей може да се види и автентичния Държавен печат на Княжество България.

"Ние пресъздаваме самата церемония, ликуващата Търновска общественост, но фокусът при нас като военен музей е в приноса и участието на българската армия", посочи Мариета Станев.

Сред експонатите е изложена и униформата, и шашката на цар Фердинанд.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК