Гордо честваме независимостта на България, в центъра на празника е Велико Търново

В старата столица се събраха стотици от цялата страна, за да отдадат почит

22.09.2022 | 14:07 Редактор: Ирена Бакърджиева

България чества 114 години независимост. На днешния ден в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд обявява независимостта на България и така се слага край на политическата и финансова зависимост от Османската империя, наложена с Берлинския договор.

Още в 7:30 сутринта днес хората се събраха в храм "Свети 40 мъченици", където беше обслужена литургия. В нея участие взе и търновският митрополит. След това множеството тръгна на шествие към хълма Царевец. Там беше издигнат тържествено българският флаг, а след това бяха поставени венци и цветя.

114 години по-късно думите на княз Фердинанд отново бяха чути в двора на историческия храм "Св. 40 мъченици" в подножието на Царевец.

"Всеки един българин трябва да пази независимостта. Трябва да я пази не всеки ден, а всеки час", категоричен е митрополитът.

Не независими, а изплашени са управляващите България днес, смята историкът проф. Милко Палангурски.

"Вчера една империя, която е на 350 км от нас, обявява за първи път от 1941 г. мобилизация, обявява световната цивилизация за враг номер едно, в която сме и ние. Вече 24-и час държавен глава, министри мълчат и нямат никаква позиция. А дори военният министър използва 7 пъти думата конфликт, за да не каже война в 1 изречение", твърди той.

В старата столица Велико Търново се събраха стотици хора от цялата страна, за да отдадат почит към личностите, участвали в обявяването на България за независима държава.

"Използвам случая да поздравя всички българи, всички мои съграждани в историческата и духовна столица на България, които днес нямат възможност да бъдат тук", заяви кметът на Велико Търново.

На Царевец се качиха и политици, които заедно присъстваха на издигането на българското знаме.

"Днес най-важната задача е да няма страдащи възрастни, да няма безработни родители, да няма деца, които не могат да отидат на училище, защото нямат средства. Днес Европа има нужда да бъде съюз на мъдри държави", смята вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев се обърна към всички българи в социалните мрежи, където написа, че наш дълг е да помним, че независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява срещу външни и вътрешни посегателства.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК