След находката на варели: Има задържан, има и огромна опасност за населението и почвата

Голяма част от тях са извозени на площадка, която отговаря на изискванията за съхранение на такъв вид отпадъци

20.09.2022 | 19:42 Редактор: Теодора Патронова

Открити са 250 варела изхвърлени безразборно на различни места около столицата. Варелите са били в районите "Димитър Миленков", "Кривина" и "Бусманци". Има и задържан.

В близост до населените места са изхвърлени общо 12 тона варели. Те са открити с нечетлив етикет, нарушена цялост или неясно съдържание. Ще се установява дали това което е вътре в тях отговаря на етикетите.

"Това, което е важно да се знае е, че има огромна опасност за населението и почвата, тъй като това са силно токсични вещества", каза директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Краси Димитров.

Проверката на регионалната инспекция по околната среда и водите започва преди десет дни, като на местата където са установени разливи ще бъдат взети почвени проби, за да се установи дали има нарушение.

Голяма част варелите са извозени на площадка, която отговаря на изискванията за съхранение на такъв вид отпадъци.

"Останаха ни още няколко места, на които места, на които трябва да изчистим. Тъй като лицензираната площадка за опасни отпадъци няма капацитет и търсим варианти да направим преразпределение на складовете", обясни Димитров.

По случая е образувано досъдебно производство. Следващите дни предстои да бъдат извозени всички варели.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК