"Булгаргаз" обявява 3 търга за доставка на газ, провеждат се разговори за още количества

Зад действията на правителството застана и президентът Румен Радев, отправяйки критика към предишните управляващи

20.09.2022 | 17:44 Редактор: Теодора Патронова

"Булгаргаз" обявява три търга за доставка на втечнен газ. Целта е в тях да участват максимално широк кръг от компании, за да се постигне възможно най-изгодна цена. 

Търгът за ноември е за доставката на 1,5 млн. мегават часа, а за декември е 2 млн. мегават часа. За годишната доставка за 2023 г. за 16 млн. мегават часа като поръчката предвижда доставката да е разпределена според консумацията.

"Тези търгове са изключително важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната. Ще направим 2 обособени позиции, едната за доставка на природен газ с осигурени от дружеството слот, а другата с осигурен слот, за да видим какви оферти ще получим", обясни директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

Очаква се през първата седмица на октомври да приключи търгът за ноември и да бъде избран доставчик или доставчици. Търгът за дългосрочните доставки съвпада с годишния резервиран капацитет на терминала в Александруполис - по 10,600 млн. мегават часа.

"Служебното правителство е фокусирано да осигури доставки минимум до края на отоплителния сезон, в идеалния вариант до 2023 г.", съобщи министърът на енергетиката Росен Христов.

Директорът на "Булгаргаз" посочи, че се водят интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за периода ноември и декември - както на терминала на гръцкия остров Ревитуса, така и на турски терминали. Паралелно с това се провеждат и разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. Освен това се преговаря и с Азербайджан за увеличаване на доставките поне за отоплителния сезон.

"Това, което днес обявяваме, е една голяма стъпка към процеса на диверсификация и са първите конкурентни процедури за доставка на природен газ за разлика от директните процедури и решенията месец за месец, които бяха предприемани от предишното правителство", поясни министърът.

Зад действията на правителството застана и президентът Румен Радев, отправяйки критика към предишните управляващи.

"От днес се прекратява неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя качеството и цената", изтъкна президентът.

Радев поздрави служебния кабинет и за сключения вчера договор с "Газтрайд" за гарантиране на 1 млрд. кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК