Фандъкова връчи "Почетен гражданин на София", сред наградените е и Петър Стоянов

Чествания за празника на София имаше през целия ден

17.09.2022 | 19:14 Редактор: Елеонора Танева

Православната църква почита Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Денят се отбелязва и като празник на столицата. По традиция официалните чествания бяха пред църквата "Света София", където беше отслужен тържествен водосвет и беше издигнато знамето на София.

"Музиката е хубава и вдигането на знамето, чувствам се горда и щастлива българка", каза малката Малина, която беше на тържеството.

Владислава води децата си на честванията за Деня на София, за да ги научи да почитат българските празници.

"Когато възпитаме интерес към тези прояви, те будят все по-голямо любопитство, така че е наше задължение като родители да подкрепяме младите и да ги възпитаме в ценностите, в които сме расли и ние, за да имаме едно достойно и светло бъдеще", каза майката.

Празникът започна с тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на столицата. Десетки хора се събраха за церемонията пред църквата "Света София"

А традиционно няколко българи получиха званието "Почетен гражданин на София". Тази година бяха наградени 8 души - президентът Петър Стоянов, проф. Цочо Бояджиев, хореографът Димитър Манов, пианистът Людмил Ангелов, писателят Марин Бодаков (посмъртно), художникът Любен Зидаров, литературният критик проф. Михаил Неделчев, режисьорът Асен Шопов.

По случай празника през целия ден столичани и гости на града можеха да се насладят на редица събития, като всички обществени галерии и музеи бяха с безплатен вход.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 1 година
Сами се избират,сами се награждават,сами се целуват,а безащитния народ може само да ги псува и оплюва Сигнализирай за неуместен коментар