Загиналата при пожара в хотела е колумбийска гражданка, ирландец е с опасност за живота

От пожарната са категорични, че хотелът е пожарообезопасен

17.09.2022 | 13:20 Редактор: Ваня Кузманова

Жертва и ранени при пожар в хотел в центъра на София. Инцидентът е станал рано тази сутрин. 10 души - 8 чужденци и двама българи са пострадали. Те са настанени в "Пирогов" и във ВМА. Един от тях - ирландец, е с опасност за живота. Настанен е в противошокова зала.

Пожарът е избухнал около 6 часа сутринта в хотел в центъра на столицата. В този момент той е бил пълен с гости, предимно чужденци. Огънят тръгва от стая на третия етаж и бързо се разраства. 

"Аз съм на втория етаж, спях и изведнъж чух алармата да звъни много силно, не знаех какво става, отворих вратата и усетих дима, бързо събрах багажа си и слязох на рецепцията. Всички бяха отвън и гледаха към фасадата, която гореше, много дим имаше. Някои хора бяха притеснени", каза туристът от Китай.  

"Почнаха да чукат по вратите, аз не знаех какво става, те си говорят на български, не говорят английски, не съм видял огъня, видях как хората се втурнаха по стълбите. Дъщеря ми беше в съседната стая. Почуках да излиза, защото има пожар", разказа туристът от Малта Реймонд.  

На място пристигат седем линейки. В съседна на стаята, от която е тръгнал пожарът, е открито тялото на колумбийска гражданка. Има пострадали, сред тях и 12-годишно момиче и бебе на година и половина. 

"Стаята, в която е възникнал пожарът е на третия етаж откъм булеварда, оттам са изведени мъж и жена, живи и здрави. Мъжът е в болница", посочи началникът на трета районна служба за пожарна безопасност комисар Владимир Димитров. 

Управителят отказа коментар след шока от случилото се. Обгорена е голяма част от фасадата на хотела. Повечето щети са на третия етаж, откъдето тръгват и пламъците. 

От пожарната са категорични, че хотелът е пожарообезопасен. 

"Имаше светкавична реакция от страна на пожарна, спешна помощ, за да бъдат евакуирани всички настанени хора. Хотелът е въведен в експлоатация. В процеса на експлоатация какво се е случило, има органи, които водят следствени действия. Всички гости са евакуирани и се настаняват в други хотели", каза кметът на район "Възраждане" Савина Савова. 

По случая е образувано досъдебно производство. Предстои изясняване на причините, довели до пожара.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК