Как и защо кметът на Трояново залови афганистанци и сирийци

Той получил сигнал, че непознати са били забелязани край пътя

16.09.2022 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Кмет на бургаско село извърши граждански арест на две групи мигранти - афганистанци и сирийци. Въпреки че Трояново се намира на 24 км от граничната бразда, местните казват, че мигранти често стигат до селото през горските пътеки. Целта им е магистрала "Тракия", която е само на 3 км. В късния следобед в четвъртък кметът получава сигнал, че отново са забелязани непознати хора край пътя.

"Дойдоха при нас 5-8 човека, поискаха даже цигари, храна, през ден, два два минават тук, не знак как не ги спират, но в колата са натоварени 20 човека", възмути се трактористът Васил Иванов.

"Хвана ме страх да спра да ги взема, услуги правя, но тези хора не ми харесаха и не спрях", сподели жител на село Трояново.

"Тръгвам към указаното място и намирам трима. Но на връщане изскачат още трима. Задържахме ги, при което по-късно установяваме, че те са две различни групи. Едната група - сирийци, другата група - афганистанци", поясни кметът на село Трояново Димитър Николов.

След гражданския арест на пътя кметът води мигрантите в селото. Местните им дават храна и вода. Оказват първа помощ на единия от бежанците, който е бил ухапан от куче.

"Те плачеха, а когато му превързвах раната на ръката на единия, той плачеше. Взе да ми целува главата, ръцете", каза Донка Стоянова.

"Гранична полиция" идва да прибери мигрантите след три часа и половина. Полицейското управление в община Камено няма, тъй като беше закрито в началото на лятото.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК