Стотици производители протестираха срещу безконтролния внос на украинско зърно

Българската продукция не се изкупува, а складовете са пълни с украинско зърно и слънчоглед

14.09.2022 | 13:36 Редактор: Ваня Кузманова

Стотици зърнопроизводители излязоха на протести в цялата страна. Според тях държавата внася безконтролно украинско зърно, което подбива цената на продукцията им. Земеделците са недоволни и от условията по т.нар. "зелена сделка".

Три лъча потеглиха на шествие от Карнобат, Айтос и Бургас. Според протестиращите украинското зърно и слънчоглед, които се внасят в България, са със занижен фитосанитарен контрол и не отговарят на европейските стандарти. 

По думите на зърнопроизводителите българската продукция не се изкупува, а складовете са пълни с украинско зърно и слънчоглед.

"Моето зърно стои в складовете. Моето зърно е примерно 500 лв. на тон. Те го внасят от там за 100 долара на тон. Смесва се с българското зърно, излиза като българско зърно. Колегите от Сливен направиха анализ с колко лоши показатели е тяхното зърно", каза земеделският производител от Карнобат Красимир Пенчев. 

Близо 100 трактора изкараха зърнопроизводителите на протеста в Добрич. Земеделците в района се обявиха и срещу добива на шистов газ в най-плодородния регион на България. Стопаните изразяват опасения за провал на есенната сеитба. 

В момента складовите бази са пълни, а изкупните цени падат главоломно. Зърнопроизводители от Видин също изкараха тежка техника на пътя. Според тях държавата трябва час по-скоро да се намеси и да обезщети бранша, тъй като тонове продукция стои на склад заради ниската изкупна цена.

Тридневни протестни шествия на зърнопроизводителите се провеждат и в цяла Европа.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК